måndag 18 augusti 2014

Skitstädning!Jag är absolut ingen pedant! Nej oh nej! Men att ha liiiiite ordning och reda  runt omkring sig är väl sunt. Så fastän jag inte är en pedant, så mår till och med jag bra av att gå omkring hemma och slippa fastna med strumporna i kletiga fläckar å golvet, slippa bananflugeattack  när jag ställer mig vid diskbänken och att det luktar "rent" hemma.

En av mina höjdpunkter på året är kvällen (natten) före julafton. Det är väl då som jag brukar har gnott som mest. Till och med kylskåpet och spisfläkten brukar vara städade. Och kryddhyllan. Det är DÅ jag brukar fira min egna lilla jul, själv vaken vid 02-03 tiden. Ta mig en sinkmacka och ett glas must. Några chokladpraliner och bara sitta vid ett tänt ljus och titta på granen...

Men att ha det så städat och fin jämt -det är INTE jag. Jag orkar inte. Kan inte. Ids inte. Då skulle jag få kasta ut böcker, datorer och sälja hästar. Hiva bort hundar, katter, gnagare och barn. Och gubbe. Och bara gå omkring i vita strumpor och städa hela tiden... Men vem vill ha det så?

I sommar har det dock varit mer ostädat än vanligt. Jag brukar ta ett "ryck" då jag städar 10-15 minuter/rum, så att jag orkar. Men inte ens det har jag gjort i sommar. För det känns som om jag har jobbat, sovit och haft semesterångest över en semester jag inte ens haft. Och vänt på varenda litet korvöre har jag fått göra. För när man jobbar som vikarie, får man pengarna en månad efter den månaden man tjänat in dem. Så min "feta lön" från Juli, har jag inte fått än. Så då känns det lite extra tungt att sommaren har gått förbi, utan att jag haft egentligen "råd" med något.

Så nu är planerna smidda, för vad jag ska göra för den "feta" lönen som kommer om en vecka. Jag ska köpa hö till hästarna, köpa stängselmaterial (för at säkra ännu mer för eventuella rovdjur i vinterhagen), betala älsklingen för datorn (som han fick lägga ut), köpa födelsedagspresenter till min dotter, bror och mamma (som alla fyller år i september). Bland annat.

Varför jag kom på att ösa ur mig lite skit om "städning", är för att jag just nu städat klart dotterns rum, som jag hållit på med i flera veckor. Burit ner "flicksaker" som hon inte vill ha i sitt "tjejrum". Gjort i ordning en liten "budoar" där hon kan sitta och fixa hår, naglar och smink. Och så har hon fått en klädstång där bredvid. Så nu letar jag bara efter en liten "mini-divan" för att få budoaren komplett.

Om nu du som läser, undrar; "Vad då Budoar?". Googla INTE på bilder. Det gjorde jag. Jisses... Snacka om att tiden sätter sina spår. För Budoar -som jag ser det- är en liten hörna i kvinnans rum, där hon pudrar näsan och ber sin kammarflicka att visa fram klänningar. Men nu förtiden verkar det förknippas med nakenbilder och porr...

4 IKEA påsar, 2 kartonger och en plastback med grejer har jag burit ner i förrådet. Puh! Sedan ska alla små pappersbitar gås igenom -OM det är något av värde på dem, som inte får slängas. Och alla Barbieskor, hårspännen, pärlor, klistermärken, Yohio-bilder (urklippta) som ska läggas på sin plats. Gosedjur som är OK att ha kvar och de som ska stuvas ner i förrådet.

Så idag så såg jag botten på städandet. Och tur var väl det eftersom dottern kommer hem ikväll. Så det återstod bara dammsugning, skura och arrangera gosedjur på den nybäddade sängen. Vad händer då? Jo då går någon av hundarna in i dotterns rum, hoppar upp på sängen och KISSAR mitt på det nya överkastet!!! Grrrrrr....Bäddar nytt, högröd i ansiktet. Startar dammsugaren; den tjuter FULL! Så jag får hoppa in i städskrubben för att leta ny påse. Finns så klart ingen. Så det är bara att dra ut lurv, spån och diverse ur påsen, för att kunna få plats med lite nytt skit.

Så var det dags för skurning. Doggarna har såklart gjort en liten gyllene pöl på dotterns golv i natt. Men då upptäcker jag nästa överraskning; SLUT på skurmedel!!! Så jag sköljer ur de sista dropparna med hett vatten och får i alla fall lite skum i hinken.

Efter detta skulle man väl vilja pusta ut i soffan? Mm, just det. Vår soffa har fått en slaktdatum på sig. Den är så söndersutten, att man får ischias av planken under kuddarna. Och Nisse (förra hunden) gjorde sig en hundgrop i ena änden. Och sedan har det blivit lite olyckor genom åren, såna som kan bli när man har barn och valpar. Och nu kan jag inte städa den mer. Den är söndergnuggad av textiltvätt och bikarbonat.

Så därför satte jag mig här. På den stenhårda köksoffan. En lurvpåse till småhund på foten och den andra bakom skinkan.

Om man bara bodde på en liten gård...Hundar o katter kunde vara ute. Ingen hets för hästarna. Plats för allas prylar. En liten läshörna där bara JAG skulle ha tillträde. Där kunde jag tända ljus, en brasa, dricka te och läsa psykologiböcker. I fred utan stök, pink och bajs. Utanför dörren till detta rum skulle livet ha sin gilla gång, med allt bestyr. Men bara för att känna den där "julefriden", så skulle jag kunna stänga in mig där någon halvtimme om dagen...Kramisar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar